کالیته پارچه

پوشش مناست در محل کار دارای اهمیت به سزایی میباشد، افراد با توجه به تخصصی که دارند در مکان های متفاوت باید پوشش مناسب آن فعالیت را بر تن داشته باشند. لباس کار یا لباس فرم باید به صورتی باشد که علاوه به آراستگی فرد را در مقابل خطرات احتمالی محافظت نماید، به عنوان مثال یک آتشنشان با لباس مناسب می تواند به راحتی به آتش نزدیک شود و راحتی لباس، اجازه حداکثر فعالیت را به او میدهد.

پارچه متشکل است از نخ و نخی که در عرض پارچه به کار رفته است را پود و نخی که در طول پارچه به کار رفته است را تار می نامند. جنس نخ از دونوع طبیعی و مصنوعی (ساخته دست انسان) میباشد. پارچه در ساختار خود با توجه به کاربرد آن و نیاز مصرف کننده میتواند هم از نخ طبیعی یا نخ مصنوعی و یا از هر دو به صورت مشترک استفاده کند. وزن پارچه با توجه به بافنده و درخواست مصرف کننده متغیر میباشد. نخ های طبیعی و مصنوعی یکسری مزیت و یکسری معایت نسبت به یکدیگر دارند که با بکار بردن همزمان آن ها در بافت پارچه می توان به یک تعادل مناسبی جهت بهترین بهره برداری رسید.

 

الیاف پلی استر

  • PA 04 - Pa 07 Polyester 70%
  • Polyester fibers

پلی ‌استرها نوعی از پلیمرها محسوب می‌شوند، که دارای گروه‌های استر هستند. پلی استرها در طبقه بندی الیاف مصنوعی قرار می گیرند. در میان الیاف بیشترین سهم الیاف تولیدی به نخ پلی استر اختصاص دارد. این الیاف با توجه به خواصی که دارد می‏‏‌تواند جایگزین مناسبی برای الیاف طبیعی مانند پشم و پنبه باشد. این نوع الیاف دارای انواع مختلف و متفاوتی است که بر حسب روش تولید و ویژگی مواد اولیه مورد استفاده در فرآیند تولید دارای خواص متنوع و کارکردهای گوناگونی است.

الیاف ویسکوز

  • Viscose fibers 70% - 30% +/- 280 g/m²

الیاف ویسکوز دارای پایه ای طبیعی و گیاهی است. یعنی از دل طبیعت گرفته می‌شود و منشا آن سلولز است. نام دیگر الیاف ویسکوز، ریون است. برای تولید این الیاف همانند تولید کاغذ، از چوب درختان استفاده می‌شود. آن را خمیر می‌کنند و سپس الیاف اولیه آن را به صورت الیافی مصنوعی آماده سازی می‌کنند. برخی نام آن را پارچه ابریشمی مصنوعی می‌دانند. علت اینکه با وجود منشا گیاهی و طبیعی آن، باز هم در دسته الیاف مصنوعی قرار دارد، این است که به صورت طبیعی در طبیعت وجود ندارد و توسط روش های خاصی تولید می‌شوند.

الیاف پنبه

  • Cotton fibers 70% - Viscose 30% +/- 280 g/m², +/- 225 g/m²

الیاف پنبه (در کشور ما ایران به اشتباه با نام الیاف نخی رایج است) رطوبت طبیعی بدن را جذب می نماید و سپس تبخیر می کند. پارچه پنبه‌ای از پارچه‌های محبوب و پرکاربرد در دنیاست و مثل هر پارچه دیگری خواص و ویژگی‌های خاص خودش را دارد. پنبه یکی از پرمصرف‌ترین الیاف طبیعی در صنعت نساجی و پوشاک است و درصد زیادی از لباس‌ها از الیاف پنبه، به صورت خالص و یا ترکیبی از پنبه تهیه شده است. الیاف پنبه از بوته‌های پنبه تهیه می‌شود. رشد و کشت پنبه در تاریخ به هزاران سال پیش به هند، عراق و ایران برمی‌گردد.

الیاف کتان

  • Flax fibers 30% +/- 280 g/m², +/- 225

الیاف کتان از ساقه گیاهی به نام فلکس استخراج می شوند. به طور سالیانه کشت می شود و در شرایط مناسب دارای حداکثر رشد طولی در حدود 120 سانتی متر است. کیفیت الیاف آن به مرغوبیت زمین و شرایط جوی بستگی دارد. این گیاه در هوای نسبتا سرد و مرطوب و با باران به نسبت زیاد ، بهتر به عمل می آید. پرورش عمده کتان درکشورهای فرانسه ، بلژیک ، هلند ، ایرلند ، شوروی سابق و زلاندنو می باشد. نکته مثبت الیاف کتانی خاصیت آب رفتگی ندارد و لازم نیست قبل از دوخت شسته شود. نکته مثبت الیاف کتانی این است که خاصیت آب رفتگی ندارد و لازم نیست قبل از دوخت شسته شود.

پارچه ترگال ساده

  • 65% پلی استر ویسکوز 35% فلامنت ± 160 g/m²
  • 70% پنبه 30% پلی استر ± 210 g/m²

این نوع پارچه از نوع تخت بافت هست که از در هم تنیدن شبکه منظمی از الیاف در طول و عرض بوجود می آید .در تار ترگال ساده از پلی استر – ویسکوز با نمره 30/2 (اصطلاحاً سی دو لا) و در پود ترگال ساده از فلامنت (فیلامنت) با نمره نخ 150 استفاده میشود .لازم به ذکر است بافت ترگال ساده بصورت مربعی است و تراکم (وزن) این بافت در حالت استاندارد معادل 240 گرم است . حالت استاندارد یعنی طول 1 متر در عرض 150 سانتی متر .اگر بخواهیم درصد نخ این پارچه را حساب کنیم باید بگوییم در نخ پلی استر–ویسکوز ، 25 درصد ویسکوز و 75 درصد پلی استر موجود است . این بدین معناست که در 1 متر ترگال با عرض 5/1 متر حدودا 40 تا 45 گرم ویسکوز ( الیاف طبیعی ) موجود است که تقریبا 18% پارچه را شامل میشود اما ؛ در بازار آن را بصوت رند 20% میگویند. در قیمت گذاری پارچه های ترگال و کجراه، رنگ پارچه به علت نرخ مواد اولیه رنگرزی مهم است بدین شکل که رنگ های روشن و متوسط قیمتی ارزان تر نسبت به رنگ های سیر دارند.

پارچه ترگال کجراه

  • 65% پلی استر ویسکوز 35% فلامنت ± 200 g/m²
  • 50% پلی استر ویسکوز 50% فلامنت؟! ± 188 g/m²

پارچه لباس کار فلامنت کجراه به علت راه بافت آن که به صورت کج می باشد در بازار بنام لباس کار کجراه مرسوم می باشد. تفاوت پارچه کجراه با دو پارچه تترون و ترگال در بیشتر بودن ضخمامت پارچه که سبب افزایش مقاومت پارچه و البته کاهش خنک بودن لباس کار می شود. وزن پارچه کجراه در حدود ۲۸۰ تا 290 گرم می باشد. بیش از 50 درصد تولیدات لباس کار در ایران با پارچه فلامنت کجراه است. این پارچه با کیفیت های متفاوت در وزن و مقدار پلی استر در بازار قابل تهیه می باشد.

پارچه کجراه ١٠٠% پنبه

  • 100% پنبه ± 335 g/m²

این نوع از پارچه (پارچه لباس کار) در بازار به پاکویی یا پاکوی نیز شناخته می شود و به اشتباه بعضی آن را پارچه نسوز معرفی می کنند در صورتی که فقط مقاومت نسبی کمی در مقابل شعله دارد. پارچه صد در صد پنبه برای مشاغل سخت و خطرناک و پر خطر یا برای لباس کار در محیط های بسیار گرم مناسب است. در کل در خرید پارچه های پنبه ای توجه فرمایید که پارچه آبرفت دارد یا آبرفت آن در فرآیند تولید گرفته شده است. در صورتی که پارچه آبرفت دارد باید متناسب با میزان آن، تقریبا ۵ سانتی متر الگوها بزرگتر گرفته شود که لباس پس از شستشو برای فرد تنگ نشود. علاوه بر آبرفت درصدی رنگ روی و چروک شدن از خصوصیات پارچه های 100% پنبه ای است.

پارچه کجراه 70 - 30

  • ٣٠% پنبه و ٧٠% پلی استر ± 240 g/m²
  • ٧٠% پنبه و ٣٠% پلی استر ± 240 g/m²

بعضی کارخانجات این پارچه را با درصد ٨٠ – ٢٠ یعنی ٨٠ درصد پنبه و ٢٠ درصد پلی استر هم نیز تولید می کنند.
توجه فرمایید که گرماژ این نوع از پارچه به صورت میانگین بین ٣٠٠ تا ۴٨٠ گرم می باشد و در خرید با توجه به سفارش سازمان و با توجه منطقه مورد نظر اقدام به تهیه پارچه کنید. پارچه لباس کار هم می تواند خالص الیاف طبیعی باشد یا خالص الیاف مصنوعی و یا مخلوطی از هر دو. اگر درباره مزایای الیاف طبیعی به خصوص پنبه بدانید مشخص است که هرچه درصد پنبه پارچه بالاتر باشد آن پارچه از مرغوبیت بیشتری برخوردار است. همانطور که می دانید درصد پنبه هرچه بالاتر باشد تبادل حرارتی بدن با فضای محیط بهتر صورت می گیرد و به طبع آن انسان تعرق کمتری می کند. پارچه کجراه پنبه ای بسیار در دفع پرتاب جرقه به لباس عکس العمل خوبی دارد و در صورتی که جرقه به لباس کارگر پرتاب شود به علت وجود پنبه از سوراخ شدن آن جلوگیری می کند. برای لباس کارکنانی که در محیط های گرم به خصوص مناطق جنوبی فعالیت می کنند، مجموعه های نفتی، سایت های گازی، جوشکاری، پالایشگاه ها، سنگ بر ها و … بهتر است از پارچه کجراه پنبه ای استفاده شود.

پارچه کتان

  • 100% کتان ± 330 g/m²

الیاف کتان از ساقه ی گیاهی به نام فلاکس استخراج می شود، این پارچه قابلیت جدب آب بالایی دارد و همچنین خنک می باشد. پارچه های کتان می توان بستگی به فصل مورد استفاده آن ها ضخیم و نازک باشند. پارچه ی کتان از نظر خصوصیات مانند پنبه است. پارچه های کتانی دارای سطحی صاف و درخشنده اند و زودتر از پنبه تمیزمی شوند همچنین به اندازه پارچه های پنبه ای آب را جذب می کنند اما زودتر خشک می شوند. با دقت به درصد کتان، وزن تقریبی پارچه کتان بین ۳۳۰ الی ۴۸۰ گرم متغییر می باشد. ولی بطور کلی پارچه کتان از ضخامت و وزن به مراتب بالا تری برخوردار است که هر مقدار به درصد کتان پارچه اضافه شود، باعث افزایش در ضخامت و وزن پارچه هستیم. به علت مقاوم بودن الیاف پارچه کتان در مقابل حرارت، بهره گیری از این جنس پارچه بیشتر در لباس کار های جوشکاری، فرز کاری و کارهای خشن توصیه می شود.

پارچه فاستونی

  • 90% ترویرا 10% پشم ± 230 g/m²

پارچه ای ساده با الیاف طبیعی حیوانی مثل پشم، الیاف مصنوعی یا مخلوطی از هر دو است. عرض پارچه فاستونی در حالت معمول در ایران ١۵٠ سانتی متر می‌باشد که می‌تواند در وزن‌های مختلف و با طرح ساده یا طرح‌دار مثل چهارخانه و راه راه تهیه شود. اختلاف وزن (تراکم بافت) و میزان پشم به کار رفته و نخ فاستونی از عوامل اصلی و تاثیرگذار در نرخ پارچه فاستونی می‌باشد. الیاف پارچه‌های فاستونی نخی، از ترکیب پشم، کرک و یا مواد پلی استر تولید می‌گردد. پارچه‌هایی که درصد پشم بیش‌تری دارند، نرم و لطیف هستند و کمی سنگین‌تر از فاستونی‌های ویسکوز می‌باشند. به دلیل طبیعی بودن این الیاف، فاستونی پشمی چروک پذیری بیشتری دارد. این پارچه‌ها در مقایسه با فاستونی پلی استر قیمت بیشتری دارند. در مقابل فاستونی‌های پلی‌استر و ویسکوز الیاف پلاستیکی دارند و کمتر چروک می شوند.
پارچه فاستونی ظریف‌تر اما محکم‌تر است، بنابراین بهتر می‌تواند شما را دربرابر باد و باران محافظت کند. درحالی‌که پارچه پشمی کرکی است و منافذ آن زیاد است، به‌همین‌دلیل هوا را در خود نگه می‌دارد و به‌ نوعی عایق تبدیل می‌شود که شما را در برابر سرما حفظ می‌کند.
همچنین، فاستونی تا مدت‌های طولانی شکل طبیعی‌اش را حفظ می‌کند. به‌همین‌دلیل است که پارچه کت‌وشلوار را از فاستونی درست می‌کنند، زیرا چروک نمی‌شود، جای آرنج یا زانو روی آن نمی‌ماند و خط اتوی آن از بین نمی‌رود. بنابراین برای محیط‌کار، جلسات طولانی و نظایر آنها که باید مدتی طولانی بنشینید، مناسب است.

پارچه لی پنبه ای

  • 100% پنبه ± 390 g/m²

پارچه های لی ساده یا پنبه ای بسیار محبوب معدن ها، ادارات برق و یا اداره گاز و نفت و پتروشیمی است. لی پنبه ای یک پارچه بسیار مقاوم در برابر پارگی یا خطرات احتمالی برای فرد است. سال ها کار می کند و شیک است در خرید پارچه لی پنبه ای درباره سنگ شور شدن یا نشدن آن اطلاع پیدا کنید.

پارچه تترون

  • 65% پلی استر 35% کتان ± 120 g/m²

با علم به اینکه پارچه تترون در کیفیت های متفاوت تولید و ارائه می گردد، ضخمات این پارچه به نسبت سایر پارچه های دیگر کمتر بوده و به صورت کلی بیشتر در تولید پیراهن مردانه مصرف می شود. در برخی مواقع جهت کاهش قیمت، از این جنس پارچه در انواع روپوش های پزشکی و رستورانی نیز استفاده می شود. کمی ضخامت پارچه باعث خنکی و از طرف دیگر منجر به کاهش مقاومت پارچه می شود. بهترین نوع تترون موجود در بازار با نام آرو ژاپن یافت می شود.

پارچه تریکو

  • 100%

تریکو از واژه انگلیسی Tricot که نوع خاصی از بافت حلقوی است، گرفته شده که با نوع بافت پارچه تریکو رایج در ایران کاملا متفاوت است. پارچه تریکو در دو نوع تخت و گرد بافت تولید می‌شود. پارچه های تریکو در انواع مختلف زیر تولید می‌شوند:

پارچه پلی استر، پارچه ترکیبی است که با مواد نفتی تهیه می‌شود و از مهم‌ترین ویژگی‌های آن می‌توان به مقاومت بالای آن و راحتی در شست و شو اشاره کرد.

پارچه لاکرا از پارچه های بادوام و مقاومی است که از آن برای تولید لباس‌های مدارس استفاده می‌شود.

پارچه جودون در دو مدل ساده و گردباف تولید شده است و با توجه به بافتی که دارد، از آن برای تولید لباس‌های مختلفی استفاده می‌شود

پارچه ملانژ از الیاف ترکیبی و با طرح‌های مختلف تهیه می‌شود که ۳۵ درصد نخ پنبه و ۶۵ درصد دیگر را پلی استر تشکیل می‌دهد که این موضوع باعث شده تا به این پارچه، نایلون نیز گفته شود. با استفاده از پارچه ملانژ می‌توان نسبت به تولید انواع بلوز، دامن و پیراهن زنانه اقدام کرد.

پارچه ویسکوز پارچه‌ای است که با استفاده از الیاف طبیعی تولید شده و به همین دلیل از آن در موارد مختلفی می‌توان بهره‌مند شد.

پارچه شمعی

پارچه شمعی در زمره یکی از منسوجات پرکاربرد تولید شده در صنعت نساجی است که به لطف پیشرفتهای روز افزون تکنولوژی موفق به تولید آن شده اند. در کارخانجات نساجی در فرآیند تولید پارچه های شمعی از مواد طبیعی و مصنوعی برای ضد آب شدن این پارچه ها مانند لاستیک، پلی وینیل کلراید و پلی اورتان و مواد مختلف دیگر استفاده می شود. استفاده از این مواد در فرآیند تولید موجب می شود تا این پارچه ها در برابر نفوذ آب مقاوم باشند درعین حال که اجازه عبور بخارآب را می‌دهد. به همین جهت استفاده از آن برای پوشاک مناسب است زیرا با سیستم تعریق بدن هم خوانی دارد. الیاف مورد استفاده در تولید پارچه های شمعی الیاف مصنوعی مانند: اکرولیک و نایلون است که این الیاف دارای تنفس پذیری مناسبی می باشد. پارچه های شمعی در چند دسته مختلف از لحاظ نوع بافت و مواد به کار برده شده در آن تولید می‌شود که هر کدام با توجه به مشخصات خود کاربرد مختص به خود را دارا میباشد از جمله:
پارچه شمعی پشت نقره ای: جزء پر کاربرد ترین پارچه های شمعی محسوب می شود که به دلیل ضخامت و اینستای کم و خشک بودن پارچه مناسب برای دوخت لباس نیست.
پارچه شمعی پلاستیکی: خاصیت و ماندگاری بیشتری نسبت به پارچه پشت نقره‌ای دارد و مناسب برای تولید پوشاک است.
پارچه شمعی مموری: نسبت به دیگر انواع پارچه شمعی نرم‌ ‌تر است و در صنعت پوشاک استفاده می شود.
پارچه شمعی پشت سفید: شباهت زیادی به پارچه های پشت شمعی پلاستیکی دارد اما از آنها ضخیمتر می باشد و از مواد سفید رنگ برای ضدآب کردن پارچه استفاده می شود.

پارچه ترگال ساده

  • 65% پلی استر ویسکوز 35% فلامنت ± 160 g/m²
  • 70% پنبه 30% پلی استر ± 210 g/m²

مزایا:

از ویژگیهای بارز این پارچه میتوان به ثبات رنگ ، مقاومت در برابر اشعه جوشکاری، عدم جذب مایعات ، تراکم مناسب ، تل نشدن (گوله نشدن) ، ثبات سایشی و تنوع رنگ بندی بالا اشاره کرد. همچنین این نوع پارچه چروک نمی شود و در میان انواع پارچه های رایج در بازار از قیمت بسیار مناسبی برخوردار می باشد.

معایب:

پارچه به اندازه مطلوب دارای قابلیت تنفسی نیست

برای پوست های حساس مناسب نیست

به نسبت پارچه کج راه دارای مقاومت کمتری است

تمیز کردن ممکن است کمی دشوار باشد

پارچه ترگال کجراه

  • 65% پلی استر ویسکوز 35% فلامنت ± 200 g/m²
  • 50% پلی استر ویسکوز 50% فلامنت؟! ± 188 g/m²

مزایا : در همین ابتدای گفتار لازم است خاطر نشان شویم که ضخامت این پارچه باعث شده است مزایای کجراه نسبت به سایر منسوجات، بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. تنوع تولید می تواند یکی از مهم‌ ترین مزایای پارچه کجراه باشد که شامل انواع پارچه کجراه فلامنت، پارچه کجراه کتان و پارچه کجراه فلامنت ویسکوز دسته بندی می شوند. افزون بر موارد فوق ثبات رنگ ، مقاومت در برابر اشعه جوشکاری، عدم جذب مایعات ، تراکم مناسب ، تل نشدن (گوله نشدن) ، ثبات سایشی و تنوع رنگ بندی بالا اشاره کرد. همچنین این نوع پارچه چروک نمی شود.

معایب:

پارچه به اندازه مطلوب دارای قابلیت تنفسی نیست

برای پوست های حساس مناسب نیست

تمیز کردن ممکن است کمی دشوار باشد

پارچه کجراه ١٠٠% پنبه

  • 100% پنبه ± 335 g/m²

مزایا: نرمی الیاف پنبه به خودی خود بسیار نرم و لطیف است و همین سبب می‌شود پارچه‌های تولید شده از پنبه هم نرم و لطیف باشد.

قدرت بالای جذب آب: پارچه‌‌های پنبه‌ای قدرت جذب آب بالایی دارد و آن هم به دلیل ساختار مولکولی الیاف پنبه است. این ویژگی سبب شده پارچه‌های پنبه‌ای در تولید البسه تابستانی بسیار محبوب باشند؛ چراکه الیاف پنبه عرق بدن شما را جذب می‌کند، هوا از بین الیافش عبور می‌کند و سبب می‌شود گرما به طور طبیعی از بدنتان خارج شود و شما احساس خنکی کنید. در حالی که الیاف دیگری مثل پلی استر چنین ویژگی ندارد. این ویژگی پنبه طوری است که انگار پنبه نفس می‌کشد. به همین دلیل به پنبه الیاف زنده هم می‌گویند. پارچه‌های نخی با پوست بدن انسان بیشترین سازگاری را دارند؛ بنابراین احتمال به وجود آمدن حساسیت‌های پوستی بر اثر تماس با این نوع پارچه‌ها بسیار کم است.

ضد الکتریسته ساکن ،دارای ، استحکام کششی زیاد ، مقاومت سایشی زیاد ، افزایش استحکام در حالت مرطوب ، مقاومت زیاد در برابر حرارت

 

معایب : چروک‌ پذیری پارچه‌های پنبه ای زیاد است به همین دلیل نباید انتظار داشته باشید که مانند پارچه‌هایی با الیاف مصنوعی خیلی زود چروک نشوند. البته این نوع پارچه‌ها به راحتی با یک بار اتوکشی کاملاً صاف می‌شوند؛ با این حال اگر نسبت به چروک شدن پارچه حساسیت زیادی دارید، پارچه‌های نخی انتخاب مناسبی برای شما نیستند. از دیگر معایب پارچه‌های پنبه ای می‌توان به آبرفت این نوع پارچه‌ها اشاره کرد. پارچه‌های پنبه ای به دلیل این که از الیاف پنبه تولید می‌شوند، مقداری آبرفت دارند؛ به همین دلیل ما به شما توصیه می‌کنیم که قبل از برش زدن این نوع پارچه‌ها، ابتدا آن‌ها را با آب بشویید.

پارچه‌های پنبه ای نسبت به پارچه‌های دیگر دیرتر خشک می‌شوند که دلیل آن نفوذپذیری بالای آب در این نوع پارچه‌هاست. مراقبت از پارچه‌های نخی قدری دشوارتر است. به خاطر داشته باشید که برای حفظ کیفیت پارچه‌های نخی باید نکاتی را در مورد نحوه شستشو، خشک کردن و اتوکشی رعایت کنید تا دوام و طول عمر پارچه کم نشود. برای مثال برای شستن پارچه‌های نخی از آب داغ استفاده نکنید. پس از شستشو، پارچه‌های نخی را در برابر نور مستقیم خورشید آویزان نکنید تا دچار تغییر رنگ نشوند. همچنین برخی لکه‌ها از پارچه‌های نخی به راحتی پاک نمی‌شوند و احتمال رنگ دادن این نوع پارچه‌ها نیز بسیار زیاد است.

پارچه کجراه 70 - 30

  • ٣٠% پنبه و ٧٠% پلی استر ± 240 g/m²
  • ٧٠% پنبه و ٣٠% پلی استر ± 240 g/m²

مزایا: پارچه ویسکوز دارای مزایای خوبی است که باعث جذابیت آن در صنعت نساجی و پوشاک شده است. پارچه ویسکوز جزو پارچه هایی با قابلیت تنفس و یا بهتر بگوئیم دارای خاصیت تنفسی است. خاصیت تنفسی به معنای این است که عبور بخار از بافت پارچه براحتی صورت می‌گیرد. بنابراین، پارچه های ویسکوز خنک بوده و برای فصل تابستان نیز مناسب می‌باشند.

از مزیت های دیگر پارچه ویسکوز این است که آنها در صورت مالش دچار خاصیت الکتریسیته نمی‌گردند. همچنین مزیتی که بیشتر خیاط‌ها با آن سروکار دارند، خوش دوخت بودن این پارچه ها است.

از مزیت چشمگیر دیگر در پارچه ویسکوز ، سبکی، نرمی و لطافت آن است. بنابراین، این پارچه برای لباس های راحتی در منزل بسیار مناسب است.

این نوع پارچه خاصیت رنگ پذیری خوبی دارد. بنابراین تنوع رنگ و طرح خوبی در این نوع پارچه ها مشاهده خواهید کرد. این پارچه ها خاصیت جذب رطوبت بالایی نیز دارند.

 

معایب : از جمله عیوب پارچه ویسکوز در مدل های اولیه مثل مودال، این است که در برابر چین و چروک مقاوم نیستند. البته در نوع لیوسل پارچه ویسکوز که نسخه برتر پارچه های ریون به شمار می آید، این مشکل برطرف شده است.

مشکل دیگر پارچه ویسکوز مقاوم نبودن در برابر اسیدهاست. از طرفی، همانطور که گفته شد این پارچه ها قابلیت جذب آب خوبی دارند، به طوریکه در مقایسه با پنبه از قابلیت جذب بهتر و بالاتری برخوردارند. اما عیب اصلی آنها این است که در حالت مرطوب، آسیب پذیر می‌شوند. به همین دلیل، شستشوی آنها از حساسیت بالایی برخوردار است. به طوری که شستشوی برخی از آنها، تنها از طریق خشکشویی امکان پذیر است. بنابراین پیش از شستشو حتما به برچسب لباس های خود دقت کنید.

حال اگر به هر دلیلی لباس با پارچه ویسکوز خود را درون لباسشویی شستید، دقت کنید که از همراه کردن با لباس های خشن مثل جین در طی شستشو با این پارچه ها خودداری کنید. در غیر این صورت، حتما لباس‌های با پارچه ویسکوز را با دست بشورید.

پارچه کتان

  • 100% کتان ± 330 g/m²

مزایا:

استحکام در برابر کشش: یکی از خصوصیات بارز کتان استحکام و مقاومت آن است به طوری که حتی می توان گفت استحکام کتان از پنبه نیز بیشتر است. دلیل این استحکام این است که در ساختمان الیاف این پارچه مناطق کریستالین زیادی وجود دارد و همین موجب شده است که میزان استحکام کتان در برابر کشش و ازیاد طول تا حد پارگی ۸٫۱ درصد در حالت خشک و ۲٫۲ درصد در حالت خیس باشد.

مقاومت در برابر حمله ی حشرات: برخی از پارچه ها به مرور زمان مورد حمله ی حشراتی همچون بید قرار می گیرند و پس از مدتی پوسیده می شوند اما پارچه کتان این گونه نیست این پارچه در برابر پوسیدگی بسیار مقاوم است و این به دلیل این است که کتان جوشیده و سفید شده و تقریبا دارای سلولز خالص است. نکته ی دیگر در مورد مقاومت پارچه ی کتان این است که اگر پارچه دارای رطوبت و حررات باشد امکان این وجود دارد که دچار آلودگی های آنی شود و همچنین کپک و قارچ می توانند سلولز پارچه را مورد حمله قرار دهند اما باز هم مقاومت پارچه ی کتان در این حالت بسیار زیاد است مخصوصا اگر پارچه خشک باشد.

اثر اسیدها: یکی دیگر از خصوصیات کتان این است که در برابر اسیدها مقاوم هستند. البته لازم به ذکر است که این مقاومت در برابر محلول رقیق و سرد اسید است اما امکان این که وجود دارد که پارچه ی کتان در برابر محلول های سرد و غلیظ و یا گرم و رقیق مورد حمله قرار گیرد.

اثر مواد قلیایی : در کنار این که پارچه کتان در برابر محلول های سرد و رقیق قلیایی مقاوم است در برابر مواد قلیایی نیز مقاوم است به گونه ای می توان بارها این پارچه را با محلول قلیایی شست و شو داد.

اثر رطوبت : پارچه کتان در حالت مرطوب ۲۰ درصد بیشتر از حالت خشک قدرت دارد و همین مسئله موجب شده که عملیات های مکانیکی که در مراحل ریسندگی انجام می شود و حالت عملیاتی تری دارند را به راحتی تحمل کند.

مقاومت در برابر حلال های آلی : یکی از موادی که در خشکشویی ها مورد استفاده قرار می گیرد حلال های آلی معمولی هستند که این حلال ها اثر مخربی روی برخی از پارچه ها برجای می گذارند و این در حالی است که هیچ اثر مخربی روی پارچه ی کتان ندارند.

مقاومت در برابر حررات : پارچه کتان در برابر حررات مقاوم است این حرارت به حدی است که اگر پارچه تا دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد نیز در برابر حررات قرار گیرد تجزیه نمی شود و تنها شروع به زرد شدن می کند.

این پارچه دارای ضخامت متغییر، خنک بودن و انعطاف پذیر بودن ، سطح درخشان و یکدست، ظرافت و زیبایی پوشاک کتان، تمیز کردن آسان و از بین بردن راحت لکه های ایجاد شده روی پارچه، استحکام زیاد در برابر شست و شوی مداوم، داشتن ضخامتی متناسب با فصلی که لباس در آن مورد استفاده قرار می گیرد و داشتن بافت گیاهی است.

 

معایب: الیاف پارچه اگر چین بخورند و همیشه به همان شکل اولیه تا شوند ممکن است ضعیف شده و از هم وا بروند. الیاف پارچه خیلی زود چروک می شوند، و استفاده کنندگان این پارچه و لباس ها باید مراقب چین و چروک شدن این پارچه باشند.

ایجاد چین و چروک در آن بسیار آسان است

سایش ، دوام کم

ضخامت و کشش ضعیف

گران

پارچه فاستونی

  • 90% ترویرا 10% پشم ± 230 g/m²

مزایا:

قابل‌تنفس است ، بادوام است ، به‌دلیل چربی الیاف پشم که ناشی از لانولین موجود در پوست گوسفند است، تاحد زیادی دربرابر آب مقاوم است ، به‌شدت دربرابر چروک ‌شدن و تغییرشکل دادن مقاوم است ، خط اتوی آن تقریبا هرگز از بین نمی‌رود.

معایب پارچه فاستونی

یکی از معایب پارچه فاستونی ساییده‌ شدن آن است. شلوار و دامن فاستونی در قسمت‌هایی که هنگام نشستن با صندلی تماس پیدا می‌کنند ساییده شده و حالت براق پیدا می‌کنند. فاستونی‌های جناغی نسبت به فاستونی‌های ساده پس از ساییده‌شدن براق‌تر نشان می‌دهند؛

هرچه عدد سوپر فاستونی بالاتر باشد، کم‌دوام‌تر است و بیشتر مستعد چین‌وچروک خواهد بود.

پارچه های با دوام

زبان خود را انتخاب کنید